Quarterlife crisis of dertigersdip

Quarterlifecrisis of dertigers-dip

Rond je dertigste heb je al het een en ander bereikt en wil je de lat het liefst op alle gebieden hooghouden. Biologisch, maatschappelijk en sociaal worden er zoveel eisen aan je gesteld dat dit kan leiden tot passief en besluiteloos gedrag. De ‘quarterlife crisis’, ofwel: ‘de dertigers-dip’.

Quarterlifecrisis

‘Quarterlifecrisis’ is een begrip dat uit Amerika is komen overwaaien. Er wordt een identiteitscrisis mee bedoeld die een gevolg is van een teveel aan keuzemomenten. De overweldigende hoeveelheid opties waarmee jonge mensen tussen de 18 en 25 (in Amerika) en rond de dertig (in Nederland) worden geconfronteerd, kunnen leiden tot een overmatige druk tot het maken van ‘De Juiste Keuze’. Bij de een leidt dit tot twijfel en een herevaluatie van het leven en bij de ander kan dit bijdragen aan passief en besluiteloos gedrag. Is dit alles?

3 reacties

  1. Heb je lang getwijfeld of je dat stukje zou plaatsen Kim? Of moet jij de dip nog krijgen? (-;
    Zelf herken ik er wel wat in, maar wellicht is er bij iedereen latente besluiteloosheid aanwezig…

  2. Ikke lang na moeten denken? Welnee. Las er vannacht iets over in de Opzij en ging op internet speuren vandaag. Vond het wel een aardig stukje.
    Of ik er iets in herken? Ja tuurlijk, zou ik haast zeggen. Maar die herkenning vond al eerder plaats, in mijn twenties dus. Niet alleen vanwege de vele keuzemogelijkheden hoor. Het is bij mij eerder een gevoel van … tsja, hoe noem ik dat, dat ik veel van mezelf moet. Dus heen en weer wordt geslingerd tussen hoofd en hart, mijn verstand zegt dit, mijn gevoel dat. tel daarbij de stem op die meent te weten wat ‘hoort’ en ‘verwacht wordt’ en je hebt een conflict.
    Inmiddels ben ik over het randje van de 30 heen en it’s time to grow up.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.