Quarterlife crisis of dertigersdip

Quarterlifecrisis of dertigers-dip

Rond je dertigste heb je al het een en ander bereikt en wil je de lat het liefst op alle gebieden hooghouden. Biologisch, maatschappelijk en sociaal worden er zoveel eisen aan je gesteld dat dit kan leiden tot passief en besluiteloos gedrag. De ‘quarterlife crisis’, ofwel: ‘de dertigers-dip’.

Quarterlifecrisis

‘Quarterlifecrisis’ is een begrip dat uit Amerika is komen overwaaien. Er wordt een identiteitscrisis mee bedoeld die een gevolg is van een teveel aan keuzemomenten. De overweldigende hoeveelheid opties waarmee jonge mensen tussen de 18 en 25 (in Amerika) en rond de dertig (in Nederland) worden geconfronteerd, kunnen leiden tot een overmatige druk tot het maken van ‘De Juiste Keuze’. Bij de een leidt dit tot twijfel en een herevaluatie van het leven en bij de ander kan dit bijdragen aan passief en besluiteloos gedrag. Is dit alles?

Het moment dat deze keuzemogelijkheden in groten getale op je afkomen, verschilt in Amerika en Nederland. In Amerika gebeurt dit ongeveer op een kwart van je leven, zo tussen de 18-25 jaar. Amerikaanse jongeren verlaten dan de ‘college’, hebben hun eerste vaste banen, trouwen en starten een gezin. In Nederland kom je pas rond je 23ste van de universiteit, dan wordt er eerst nog wat serieuze werkervaring opgedaan en als we aan trouwen en kinderen gaan denken, lopen we al tegen de dertig. Je hebt dan al heel wat levenservaring opgedaan en bent met de bijbehorende maatschappelijke en sociale verwachtingspatronen in aanraking gekomen. Het kan gebeuren dat je vervolgens wordt overvallen door een soort vervroegd midlifecrisisgevoel van: Is dit alles en wat is de zin van mijn leven? Lonely at the top

Dertigersdip

Psychologe en loopbaanadviseuse Nienke Wijnants (29) las het Amerikaanse boek ‘Quarterlife crisis – How to get your head round life in your twenties’ en vertaalde dit begrip naar de Nederlandse situatie. Zij noemt het de ‘dertigers-dip’, die onder meer een gevolg is van het feit dat we de top van de behoeftepiramide (theorie van Maslow) voortaan al op ons dertigste bereiken in plaats van op ons vijftigste. De piramide bestaat uit verschillende lagen die onze behoeften weergeven. Aan de basis van deze piramide liggen de fysieke basisbehoeften (eten, drinken onderdak). Heb je dat voor elkaar dan kom je in de laag van bestaanszekerheid en bescherming. Hierna komen de sociale behoeften (vrienden & familie). Als aan deze behoefte is voldaan, streeft de mens naar erkenning en waardering door anderen. Helemaal bovenaan de top bereikt men het hoogste niveau: de behoefte aan zelfverwezenlijking. Op dit niveau voelen mensen de behoefte om daadwerkelijk te worden wat ze in aanleg zijn. Wanneer aan alle andere behoeften tegemoet is gekomen, ontstaan er vragen als: ‘Wie ben ik?’ ‘Wat wil ik met mijn leven?’ en ‘Wat is de zin van het leven?’

Inzicht

Nienke Wijnants werkt als loopbaanadviseur bij Converge Human Capital Solutions. Speciaal voor de groep hoogopgeleiden van 25-35 jaar hebben ze de Converge Career Check ontwikkeld, een compact, intensief programma waarin de kandidaat erachter komt wat zijn of haar werkelijke drijfveren in werk en leven zijn. Het komt namelijk veel voor dat de dertigers-dip zich in eerste instantie op het werk openbaart. Bij nadere inspectie blijkt er vaak een persoonlijke crisis aan ten grondslag te liggen. In het programma van Nienke leer je in te zien waar je goed in bent, wat je passies zijn en hoe je deze het beste tot zijn recht kan laten komen in een baan. Onderdeel van het programma zijn: Persoonlijke analyse, Sterkte-Zwakte Analyse, Loopbaanevaluatie, Arbeidsmarktverkenning en Decision Counseling.
Kijk voor meer informatie op Converge.nl

3 reacties

  1. Heb je lang getwijfeld of je dat stukje zou plaatsen Kim? Of moet jij de dip nog krijgen? (-;
    Zelf herken ik er wel wat in, maar wellicht is er bij iedereen latente besluiteloosheid aanwezig…

  2. Ikke lang na moeten denken? Welnee. Las er vannacht iets over in de Opzij en ging op internet speuren vandaag. Vond het wel een aardig stukje.
    Of ik er iets in herken? Ja tuurlijk, zou ik haast zeggen. Maar die herkenning vond al eerder plaats, in mijn twenties dus. Niet alleen vanwege de vele keuzemogelijkheden hoor. Het is bij mij eerder een gevoel van … tsja, hoe noem ik dat, dat ik veel van mezelf moet. Dus heen en weer wordt geslingerd tussen hoofd en hart, mijn verstand zegt dit, mijn gevoel dat. tel daarbij de stem op die meent te weten wat ‘hoort’ en ‘verwacht wordt’ en je hebt een conflict.
    Inmiddels ben ik over het randje van de 30 heen en it’s time to grow up.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.