Geur-recorder

Geurrecorder legt geurtjes vast

Als je een mooie zonsondergang ziet, kun je er een foto van maken. Maar hoe moet je een lekker luchtje bewaren, zodat je het later nog eens kunt ruiken?
Japanse wetenschappers werken aan de eerste geur-recorder ter wereld. Het is de bedoeling dat je het apparaatje in de toekomst boven een vaas met rozen of een kom soep kunt houden. De recorder snuift de walm dan op en maakt de geur na door een heleboel chemische stoffen te combineren. Kan met rozen

De uitvinders willen de geur-recorder uiteindelijk verwerken in mobiele telefoons. Je kunt dan overal geuren opnemen en versturen. Stel je voor: als je vader of moeder belt dat het eten klaarstaat, zou je meteen kunnen ruiken of je er wel trek in hebt.
Walm trekt voorbij: het stinkt!
Bron: AD 29-7-06

9 reacties

  1. Tja, zal ik alvast maar in het telefoonboek op laten nemen dat men de tanden poetse voor het bellen? Ik houd niet zo van knoflooklucht uit mijn mobiele telefoon!

  2. Leuk! Ik hoop al heel lang dat dat dan ook een toepassing op het web gaat worden, heel vaak vraag ik me af hoe iets ruikt als ik plaatjes van de zee bekijk of van bossen, van gerechten, van bloemen enz.

    Dan kan ik ook ruiken wat jij aan het koken bent en of je je tanden wel hebt gepoetst na het eten 🙂

  3. Moet dan echt alles openbaar worden?
    Ik weet het niet hoor.
    Je zult maar met een flinke kater achter de computer zitten en dan de geur van erwtensoep voorgeschoteld krijgen… 🙂

  4. Als er een aan- en uitknop op zit is het oké, zo niet is het een ramp: ik zie het niet zo zitten om altijd m’n tanden te moeten poetsen of me op te frissen voor ik ga bellen/mailen.

  5. Als je het zo bekijkt is het een inbreuk op je privacy!
    Ik vermoed echter dat het ‘iets’ is dat je als extra kunt toevoegen, zoals een bijlage bij een mail waarin je bijv. een geluidsbestand hebt opgenomen. Dat zou dan een geurbestand kunnen zijn? Geen idee hoor.

  6. Van geuren en geurwaarneming is nog weinig bekend.

    Ik had wel eens een zogenaamde luchtverfrisser in huis met de geur van – ik dacht – sinasappelen. Door op een knopje te drukken, kwam er wat van de lucht vrij. Met een heel geringe dosering leek het wel op de lucht van sinasappelen, maar als iemand wat te enthousiast een paar keer op het knopje gedrukt had, was er een lucht waarvoor zelfs een bunzing zijn neus zou gaan dichtknijpen…
    Bah!

    Maar dit neemt niet weg dat men zo’n mobieltje wellicht zo geavanceerd kan maken dat geuren er gebalanceerd uitkomen. De kleuren van een televisietoestel kunnen ook een verkeerd beeld geven, maar als alles goed staat ingestelt, lijken de beelden op het origineel.

    Maar geur blijft wel weer hangen. Als je dus net iemand aan de lijn had… o nee, dat kan met mobieltjes niet… nou ja, als je net iemand sprak met een bepaald luchtje en daarna je partner belt, dan kan de partner zich wel afvragen wie er net belde… Hahaha!

    Eén ding is zeker: in winkels wordt al gebruik gemaakt van geuren om de verkoop te stimuleren. In een meubelzaak waar het wat naar boenwas ruikt, wordt meer verkocht dan in een winkel waar het vies ruikt. De boenwas suggereert dat de boel wat wordt schoongehouden en dus dat de winkellui netjes zijn…

  7. Mooi gesproken, Leendert en er zat niet eens een luchtje aan!
    Als je op het internet zoekt naar zintuigenmarketing vind je meer over het gebruik van geuren in winkels.

  8. oeps… neen… lijkt mij ook niet echt fijn om alles te ruiken… want soms gaat net die honger over… als je te lang al dat eten ruikt…
    bovendien lijkt mij iedere overdaad hinderlijk… net zoals teveel geluidshinder me doodmoe maakt…
    dank je voor je antwoordje op mijn weblog (vangedachtenwisseltje)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.