Roddel log

Roddel

De menselijke mond is een schitterend iets, alleen blijft hij zo zelden gesloten! De kaak die aan weerszijden van het gezicht scharnieren bezit, opent en sluit zich in een zodanig ritme dat de tong zich in een verbijsterende verscheidenheid aan talen roeren kan. Roddel is in al die talen de drijfveer tot spreken. Wie heeft wat gedaan en tegen wie? Wie heeft wat gezegd en tegen wie? En wie heeft geen woord gezegd? oh en ook: wie heeft hoeveel geld, en wie geeft het uit en wie niet. Wie gaat met wie naar bed.

Deze onderwerpen vormen de basis van de menselijke conversatie. Mannen aan de roddel

Als drijfveer

Af en toe kunnen mensen ook spreken over werk, winst en verlies en wat er vanavond op tafel komt. Heel soms wordt er iets over kunst gezegd, al is de kans groter dat het over sport gaat. Nog zeldzamer zijn bespiegelingen over spiritualiteit, filosofie en de zin van het leven. Maar de ondertoon, het basisritme, de drijfveer van de menselijke spraak is roddel en zal dat ook altijd blijven.

Heb je hierover een ander idee, doe dan maar gerust mee!

6 reacties

  1. nou dat toetsenbord kan dus niet zo gevaarlijk zijn als het zwaard van de tong. Het ligt hem aan de gebruiker, de een kan dat nu eenmaal netter dan de ander!
    Jammer dat die weegschaal zo vaak doorslaat!

  2. Waarom zijn mensen zo ge√Įntereseerd in andersmans beslommeringen? Leven ze zelf wel echt? Meningen en vooroordelen maken, voorbarige conclusies trekken zonder dat ze in hun schoenen staan….

  3. Martin, ik weet hier het antwoord ook niet op. Ik denk dat mensen soms zo denken, reageren en handelen als bliksemafleider. Door je op een ander te richten wordt de aandacht in elk geval niet op jou gevestigd. Bovendien, het is toch lekker makkelijk om tegen alles en iedereen aan te schoppen zonder eerlijk in de spiegel te kijken?

  4. Haha, nou da’s dan nog niet eens het ergste! Vaak gaat het niet om de inhoud van die trap (!) maar om het schoppen zelf, schoppen om het schoppen dus. Ongefundeerde kritiek, kletsen als een kip zonder kop. :Dom zeg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.