Spraakgestuurde tv

Twee Amerikaanse bedrijven hebben spraakherkenningsoftware ontwikkeld voor de tv. Televisiekijkers kunnen hun beeldbuis besturen met commando’s om films of series te zoeken of op te nemen. tv

De commando’s worden ingesproken in een microfoon op de afstandsbediening of in een speciaal kastje. De software herkent woorden als ‘zoek’, ‘scan’ en ‘opnemen’. Ook worden genres onderscheiden, zoals sport en film en worden de namen van filmsterren herkend. Zo kun je de tv laten zoeken naar bijvoorbeeld een komedieshow. De tv gaat dan meerdere kanalen met komedies af, tot de gebruiker er één uitkiest. Als je “Zoek voetbal” zegt, krijg je een heel menu voorgeschoteld. En als je de spraakherkenning uit wilt schakelen, zeg je: “Ga slapen”. Eén van de programma’s herkent zelfs 15 verschillende streekdialecten. Achtergrondlawaai wordt natuurlijk gefilterd.

Met honderden verschillende televisiekanalen hebben mensen een ingewikkelde afstandsbediening vol knoppen en menu’s nodig in de Verenigde Staten. Manieren om makkelijker te navigeren middels spraakherkenning bieden uitkomst.

In de toekomst worden er bovendien mogelijkheden gezien voor interactief adverteren. De uitvinding stelt consumenten in staat om direct vanaf de bank een product te bestellen, van pizza tot waterbed. Of bijvoorbeeld een film of brochure.
Het grootste kabelbedrijf van Amerika, Comcast, test momenteel een van de systemen. Het andere systeem is ook geschikt voor satelliettelevisie. Er zijn nog geen ondernemingen die de nieuwe spraakherkenningsoftware aan hun klanten aanbieden. Verschillende bedrijven zeggen wel dat ze de software aan klanten willen geven of verkopen om klanten te winnen. Klanten met een visuele beperking zullen waarschijnlijk ook tot de doelgroep gaan behoren.

2 reacties

  1. Dat is grappig. Wat zal er trouwens gebeuren als op het ene net een programma op het andere programma wordt besproken? Zit je dan opeens te kijken naar het andere net?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.