Schrobbelèr en de culinaire landkaart

Schrobbelèr

Ik was op zoek naar iets typisch Tilburgs. En dan doel ik niet op de kermis, maar op gerechten en drankjes. Bleek moeilijk te zijn dus verbreedde ik het zoekgebied tot de provincie Noord-Brabant! Daarbij kwam ik op een site uit over Schrobbelèr, een erg lekker drankje:
Een Schrobbelèr is een Brabantse kruidenlikeur gebaseerd op 43 kruiden en een alcoholpercentage van 21,5%. De naam van dit hartverwarmend product is ontstaan uit het feit dat dit drankje is ontwikkeld in de huisbar van Jan Wassing, genaamd ‘Bij den Schrobbelèr’. Een naam afkomstig uit de textielindustrie, die nu nog wordt gebruikt in het Carnavalsleven.
Ook nu nog kent men in de spinnerijen de functie van Schrobbelaar. Deze persoon heeft een controlefunctie in het productieproces.

Bron: schrobbeler.nl
Flesjes Schrobbelèr

Overal in den lande te koop. Streekgerechten en -dranken zijn niet per se streekgebonden, kunnen hun ‘eigenheid’ verliezen;
Wie het platte krentenbrood gevuld met spijs en kaneel als Udenhoutse broeder kent, zal verrast zijn de lekkernij ook aan te treffen als Boekelse, Dordtse of Kampense broeder.

Nog enkele streekproducten: Boxtelse moppen, de Dungense kip, de Drunense slof en de Haarense struif. Maar ook de Oirschotse primeur, en natuurlijk de Bossche bol. Het lijstje is echter niet compleet, want er bestaan streekproducten als bier uit Schijndel, de Loonse hap uit Loon op Zand, forellen en geitenmelk uit Biezenmortel.

Lokale lekkernijen uit het land
Amsterdamse uien, Arnhemse meisjes (koekjes), Bloemendaalse kruidnoten, Bossche bollen (soort moorkoppen), Deventer koek
Lees hier meer: allesopeenrij.nl/lijsten/eten_en_drinken/lokale_lekkernijen.html (site is opgeheven).

8 reacties

  1. Ja dat is zo Hier in het noorden zijn het oa
    Drentse droge worsten en Vegters rolletjes. Die laatsten waren twintig jaar geleden alleen hier in het noorden bekend. De laatste jaren zijn ze met oud en nieuw in heel Nederland te koop. Die kruidenbittertjes vind je overal in diverse varianten. Hier heb je De Westerborker schout

  2. Dat zijn opgerolde dunne wafeltjes(kniepertjes) waar slagroom in kan. Tekoop (meestal) in december in de supermarkten. Op de folkloristische markt hier zomers worden ze op de oude wijze gebakken boven de kachel en opgerold om een stokje :Glimlach: :Glimlach:

  3. Er is verschil tussen streekgerechten en traditionele streekproducten. Laatstgenoemde moeten aan heel wat eisen voldoen willen ze toegelaten worden tot de lijst. In heel Europa zijn het er slechts 4.000, in Nederland 69, dat zijn cijfers uit 1998 uit het boek Traditionele streekproducten, gastronomisch erfgoed van Nederland, naar aanleiding van een inventarisatie ervan binnen Europa.
    Wat Tilburg betreft: ik ben in het bezit van het Tilburgs Kookbuukske, ooit op Marktplaats gekocht; een ISBN-nummer heeft het niet, het is uitgegeven door de Stichting Tilburgse Taol en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Niet alleen recepten zoals slaoj meej aaj meej jèùn meej èèrpel en kattespaaw, maar ook veel informatie. Erg leuk boekje, ik moet er eens aandacht aan besteden op mijn website, maar heb nog zoveel te doen …

  4. Ja de kruikenzeikers weten wat lekker is! Maar ik hield het toch meestal bij bier. Hoewel er veel Dommelsch geschonken werd (wordt?) en dat viel bij mij nooit zo goed. Of zou dat met de hoeveelheid te maken hebben? 🙂
    Ik vind trouwens dat er nauwelijks meer regionale producten zijn. In heel West-Europa verkopen de winkels dezelfde producten.
    Maar dat kookbuukske lijkt me leuk. Dus loggen dame!
    Houdoe.

  5. Annabee, dank voor deze aanvulling! Ik moest erg lachen, ik kan dat wel, voor velen is het niet uit te spreken: sloi mee ai mee juin mee èrpel..! Ik kan het niet eens goed opschrijven!

  6. Henk, van die kruikenzeiker hebben ze een bonbon gemaakt, gevuld met Schrobbelèr! En bier, tja, in veel kroegen hier is enorm veel verkrijgbaar, soorten waar ik nog nooit van gehoord heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.