Melk goed voor elk?

Melk de witte…

Het drinken van veel melk (zie Tros radar ) is ongezond (dossier is verwijderd). Het risico op kanker neemt toe en het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Bovendien is het verhaal dat deze drank goed is voor sterkere botten een fabeltje. Dat beweren de Amerikaanse wetenschappers Colin Campbell en Walter Willett.

Willett, een professor aan de universiteit van Harvard, onderzoekt sinds 1976 de relatie tussen het eten en drinken van zuivel en botontkalking. Volgens Willett hebben zuigelingen en kinderen tot hooguit drie jaar profijt van de groeihormonen die melk bevat, omdat het in die periode belangrijk is snel te groeien. Daarna zijn diezelfde stoffen juist ongezond.

En drink bij voorkeur melk van koeien die in de wei grazen: Koe zoekt wei

Koe

Zuivel

Zuivel kwam in het patroon van onze oerouders niet voor. Het is een zwaar verteerbare eiwitbron, waarbij koemelk de kroon spant. De meeste zuivel bevat lactose. Dit is een melksuiker die slecht verteerbaar is. Melk heeft daarbij de hoogste waarde met 4,6% melksuiker. Melksuiker is slecht verteerbaar voor de mens, omdat het enzym lactase, dat de lactose verteert, bij veel mensen ontbreekt.

Soorten melk

Zuivel gemaakt van koemelk is zwaarder te verteren dan zuivel gemaakt van geitenmelk. Qua samenstelling van het aminozuur lijkt de zuivel van de geit meer op die van de mens. De mineralen die geitenmelk bevat, nemen we makkelijke rop dan de mineralen van koemelk. Geitenmelk bevat echter wel, net als koemelkzuivel lactose.

Zuivel wordt vooral genuttigd om de calciumopname. Maar groenten zijn een veel grotere leverancier wel calcium én dan wel in juiste verhouding, zoals deze in ons lichaam voorkomt! Door deze lichaamseigen verhouding voorkomen groenten osteoporose.

Voedingscentrum over of melk drinken gezond is.

Als je het internet erop naslaat vind je tamelijk veel tegenstrijdige berichten. Het is als leek niet altijd eenvoudig te beoordelen wat waar is. Het lijkt me toch belangrijk te zoeken naar betrouwbare bronnen en uiteindelijk je eigen conclusie te trekken.

12 reacties

 1. Ik heb daar eens een log aan gewijd, Kim. Ben de titel even kwijt.

  Ik zei daarin dat melk voor kalveren is en niet voor mensen. Mensen drinken mensenmelk en koeien drinken …
  Allemaal commercie, en niets anders.

  gr. erik

 2. Ik kan me die log van Erik nog wel herinneren, heb er nog commentaar op geleverd. Kan hem niet vinden, ik zie geen zoekknop, hij mag zelf gaan zoeken. :Glimlach:
  Over het onderwerp melk hebben we ook in mijn forum al eens vaker discussie gehad. Goed beschouwd is het een maf verschijnsel dat volwassenen (veel) melk drinken en dan ook nog van een ander zoogdier dan de eigen soort, dat kan nooit gezond zijn. De meningen zijn erover verdeeld in huize Annabee.

 3. Veel melk is niet gezond. Veel bier ook niet, net zo min als veel frisdrank, veel chocolade, veel voetbal, veel kroketten, veel vlees, vleesloze politiek, veel kaas, veel eieren en veel gepieker over wat wel en niet gezond is. Wat zegt de Bijbel, het kookboek van de westerse beschaving?
  “De Schrift geeft geen aanleiding om onderscheid te maken tussen gezond of ongezond voedsel. De Bijbel zegt dat het voedsel geheiligd wordt door gebed, Gods Woord en dankzegging.”
  http://www.bijbelstudies.com/voe.htm
  Ofwel: bidden voor en na het eten. :Buigende Chinees:

 4. Ha, dat doet me denken aan ene Bartje die niet voor bruine bonen bidt!
  Ach, als je alle berichten leest over wat goed is en vooral wat slecht is dan blijft er van het eerste weinig over en zou je bijna stoppen met eten. Alles met mate dan maar!

 5. In Tros Radar zijn een half jaar terug wat uitzendingen geweest over de melk-onzin. Ik geef Midas Dekkers gelijk. Melk is tot een jaar of 3 nodig. Borstvoeding verlengen met uiervoeding lijkt mij ook onnatuurlijk.

  Zelf drink ik sinds m’n 15de geen melk meer, ik val er van flauw. Aziaten hebben ook veel last van koeiemelk en drinken daarom meer melk op sojabasis.

  Dat van die botontkalking was me bekend. Kalktabletten werken overigens vaak ook niet. Het beste middel tegen botontkalking is veel bewegen als lopen en fietsen.

  Maar helaas hebben we een afgrijselijk sterke melklobby gehad, die flesjes schoolmelk liet uitdelen. De Nederlanders die dat gehad hebben, hebben geen hogere levensverwachting dan hun leeftijdsgenoten in de omringende landen. Het is zelfs zo dat de levensverwachting hier enkele jaren lager ligt. Misschien komt dat wel door de overmatige melkiname.

 6. @Xiwel
  Melk is altijd waanzinnig gepromoot in Nederland, waar veel van is … Het is meer boeren- en economisch belang dan in het belang van de gezondheid. Ik herinner me bijvoorbeeld Joris Driepinter nog wel.
  Melk, ook halfvolle, is bovendien een dikmaker. Wie stopt met veel melk drinken en in plaats daarvan vruchtensappen of water drinkt kan dat beslis merken op de weegschaal.

  @paardenman
  De Schrift mag dan wel geen onderscheid maken, ík doe dat wel. :Glimlach:

 7. Hee die paardeman,
  Hoe kom je er nou toch bij dat de Schrift zegt dat het geen onderscheid maakt. Voor God ben je er niet minder om, Hij houdt evengoed wel van je maar Hij vindt het niet echt verstandig als je ongezond eet. Je lichaam is toch iets om zuinig op te zijn en een tempel.
  Nooit van het Genesis-dieet gehoord? Best interessant hoor..
  Groetjes en Gods zegen! :Bloemen:

 8. Ja, hoe kom ik erbij, Ineke. Ik heb het zelf niet bedacht. Ik citeer een passage uit het hoofdstuk Christenen en Voeding op de website Bijbelstudies. Hoe de auteur Hendrik Twillert erbij komt, zou je hem kunnen vragen. Op zijn website (klik op genoemde link en vervolgens op terug) vind je het emailadres. ‘Vragen en opmerkingen zijn van harte welkom.’ staat erbij.

  Het Genesisdieet is een dieet dat gebaseerd is op de Bijbel en grotendeels bestaat uit granen, vruchten en noten.
  Wist ik niet maar via Google kwam ik op de site van ‘Teddybeertje’ en die vertelt er het nodige over.
  http://teddybeertje.valtaf.nl/

  (Bedankt voor je goede wens en de bloemen :Glimlach: )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.