ReadSpeaker, voorleesfunktie op sites

ReadSpeaker

In 1 van mijn ‘gesproken tijdschriften’ (metde toepasselijke naam Moet je horen) hoorde ik onlangs over ReadSpeaker. ReadSpeaker stelt zich ten doel internet toegankelijker te maken, met name voor hen die moeite hebben met lezen. Bijvoorbeeld voor mensen met een leeshandicap, zoals personen met dyslexie, ouderen of zieken van wie het gezichtsvermogen afneemt, is Readspeaker een uitkomst! Maar ook voor kinderen of voor mensen voor wie Nederlands niet de eerste taal is. Readspeaker is voor eenieder die zowel wil lezen als wil luisteren. Het is dus niet bedoeld voor blinden en slechtzienden omdat zij doorgaans zelf al een aanpassing op hun pc hebben.

Nieuwsgierig als ik ben ging ik even luisteren… Op Tweede kamer kun je horen hoe dat in zijn werk gaat. Ik herkende de stem, het is Claire!! Die gebruik ik zelf ook op mijn pc, alleen met dit verschil dat zij hier veel sneller praat. Het tempo dat op bovengenoemde site is ingesteld vind ik slaapverwekkend maar ik werk dagelijks met zo’n stem dus door gewenning kan de snelheid aangepast worden. Dat kan op een site die de mogelijkheid biedt voor te laten lezen niet. Maar hoe dan ook, ik denk dat het voor velen een uitkomst is en een goede ontwikkeling!

Op Read speaker, tekst naar spraak vind je een overzicht van sites die deze voorleesfunktie aanbieden.

8 reacties

  1. Bij mij zitten er wat andere stemmen in de toverdoos en één van die stemmen heb ikzelf wat bijgesteld. Het is een mannenstem die tamelijk laag klinkt, want wat lagere mannenstemmen klinken mij doorgaans wat betrouwbaarder in de oren dan de wat omhoog neigende mannenstemmen. Bobby bijvoorbeeld klinkt alsof ‘ie voor het eerst de marathon heeft uitgelopen. Sandy klinkt wel sympathiek, maar net iets te labiel. Vanuit zo’n stoere toverdoos als die welke hier op tafel staat klinkt een beetje bedachtzame, warme stem het beste…

  2. Ja Leendert, tot voor kort babbelden Arthur of Johan er hier ook vrolijk op los. Ik zet de toonhoogte ook altijd laag, een zware stem kreeg je dan dus, dat klinkt prettiger. Nu heb ik Claire die zeer geaffecteerd praat, ik moet daar soms om lachen, het is wel erg knap gemaakt. Maar madam hier praat wel erg vlug en soms denk ik: wat zeg je nou weer?? Gelukkig kan ik dan even terugvallen op braille, de leesregel, om te ontcijferen wat ze blèrt!!

  3. Of dat hetzelfde is, kan ik zo niet zeggen. Volgens mij heet het pakket Fluency Dutch, maar het zou kunnen dat er nog wat anders op de doos staat. Johan en Arthur komen mij bekend voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.