Raadselachtige manier om de weg te vinden

Mannetje om hulp vragen

Je bent op reis en je wilt naar een bepaald dorp. Op een gegeven moment kom je op een splitsing waar je twee kanten op kunt. Je weet alleen niet welke kant je op moet. Bij de splitsing staan gelukkig twee mannetjes. Maar een van die mannetjes liegt altijd en de andere spreekt altijd de waarheid. Je weet niet welke van die twee de leugenaar is.
Paal, richtingwijzer
Omdat ze ook weer niet zo heel veel zin hebben om je te helpen mag je een mannetje een vraag stellen.
Welke vraag stel je? Mannetje roddelt

43 reacties

 1. Haha, het lijkt wel alsof je mijn dagboek hebt gelezen. Ik heb de weg gevraagd aan 2 oude mannetjes op een bank ’s avonds in het bos. Dit doe ik nooit meer, want ze hebben me de verkeerde kant op gestuurd. Ik ben toen hopeloos verdwaald in het bos, zonder licht en een bijna lege accu. Gelukkig hoorde ik een auto rijden en ben op het geluid afgegaan. De inzittenden hebben me helemaal tot aan de caravan gebracht.:D Ik vraag oude mannetjes dus NOOIT meer wat.
  peggy

 2. Peggy, da’s wel super veel pech zeg! Lijkt me behoorlijk eng, verdwaald zijn in het bos, zeker als de accu bijna leeg is. Je zult er maar staan. Gelukkig dat het goed is gekomen en dat die andere mensen je wel goed hielpen!

 3. Pffff. Het leek eerst leuk, maar naarmate ik nadenk wordt het minder leuker en heb ik de neiging om die mannetjes in elkaar te slaan.

 4. Ha, dat is een mooi raadseltje!
  Als duidelijk is wie an de 2 mannetjes de leugenaar is, die nooit de waarheid spreekt, dan zou ik die leugenaar vragen welke optie juist is: a, b of c. Bij a ligt de bepaalde plaats op de route afkomst-links, bij b ligt de bepaalde plaats op de route afkomst-rechts en bij c ligt de bepaalde plaats op de route links-rechts.. Slechts 1 van de 3 opties is fout en omdat ik weet uit welke richting ik afkomstig ben, kan ik zo controleren wat de waarheid zal zijn, nietwaar?
  Ik zou vragen of het mannetje dat ik aanspreek mij

 5. O, wacht even, uiteraard is niet bekend wie van beide mannetjes de leugenaar is…
  Helaas… ik heb dan mijn ene vraag nu al gesteld… Dan maar hopen dat het waarheidsprekende mannetje mij matst…

 6. Bij de splitsing zijn er 3 wegen. Ik kwam zelf vanuit weg x. Linksaf ligt weg Y en rechtsaf weg z. Door die wegen zijn er 3 routes vice versa: xy, yz en zx. Slechts aan 1 van die wegen ligt de bepaalde plaats, maar niet aan weg x (want anders was ik al bij de bepaalde plaats geweest). Door dan aan een van beide mannetjes te vragen aan welke route of routes de bepaalde plaats ligt, zal de leugenaar 1 antwoord geven, namelijk de route die haaks op de weg ligt, terwijl het waarheidsprekende mannetje 2 routes aan zal wijzen, waarvan de ene route yz zal zijn. Ligt de bepaalde plaats dan aan weg z, dan noemt de leugenaar de daarop haaks liggende route xy, terwijl de ander de routes yz en zx zal noemen. Ik wet dan welke kant ik uit dien te gaan, nietwaar?

 7. Tja, op zich klopt mijn vraag wel, maar het kan te abstract zijn.
  De splitsing zelf is wiskundig beschouwd een bijzonder punt, namelijk een punt waaraan 3 lijnstukken grenzen oftewel het punt waarop drie wegen uitkomen.
  Een combinatie van 2 van de 3 wegen vormt telkens een route. Zo kan ik de route naar links of de route naar rechts volgen, komende vanuit de weg achter mij. Behalve die 2 routes die ik kan volgen is er nog een 3e route, namelijk als er iemand van links komt en de weg naar rechts (voor mij rechts) afslaat danwel van rechts naar links gaat.
  Er zijn dus 3 wegen vanaf de splitsing en er lopen 3 routes over de splitsing. Eigenlijk lopen er 6 routes over de splitsing, maar we zullen het niet de ingewikkeld maken…
  De bepaalde plaats ligt langs 1 van de 3 wegen oftewel langs 1 van de 3 routes. Hoewel er 3 routes zijn, zijn er maar 2 wegen die ik te kiezen heb, want de 3e weg daar kwam ik uit.
  Als ik dus bij die situatie aan 1 van beide mannentjes vraag: “aan welke route of welke routes ligt de bepaalde plaats?”, dan zal de leugenaar alleen de route noemen waarvan de weg waaraan de bepaalde plaats ligt geen deel uitmaakt, want anders zou hij immers de waarheid spreken. Vanuit mijn standpunt met een weg naar links en een weg naar echts zou dat betekenen dat als hij zegt de route naar rechts, dat de plaats dan aan de weg naar links zal liggen.
  Zou ik de vraag aan de ander stellen, dan zou hij zowel de route noemen naar rechts, als de route van rechts naar links, want in beide gevallen maakt de weg rechts deel uit van een route waaraan de bepaalde plaats ligt. Aangezien ik uit de weg kom die achter mij ligt, kan ik niet kiezen voor de route van rechts naar links en dus blijft er voor mij nog maar 1 weg over: de weg naar rechts.
  Ja, ik blijf erbij dat dit een goede oplossing is vanhet raadseltje, maar er is wellicht een alternatief.

 8. Aj, en ik maakte weer eens een fout…. Ik mis op deze computer dat ik niet makkelijk mijn tekst terug kan lezen. Pas als ik de tekst af en geplaatst heb, kan ikhet resultaat lezen… heeeel lastig!

 9. Snurk…. Dit gaat me echt boven mijn pet hoor. Veel te ingewikkeld. Je zult vast hartstikke gelijk hebben maar toch is het fout, Leendert, fout. :Glimlach:

 10. Leendert, kun jij het niet teruglezen dan zodra je op oké hebt geklikt? Dus voordat je verzendt wel te verstaan. Oja, jij hebt geen webformator. Ik zal eens checken…. nee, maakt niet uit. Probeer het eens.

 11. Op deze computer gebruik ik enkel spraak en het schermleesprogramma leest ook gedeeltes van de tekst voor die naast het invulgebied staat, dus van elders op het web-log. Met braille kun je de bladspiegel beter in de gaten houden en dus ook of er bijvoorbeeld wat meer spatie is e.d.

 12. Nou dat zal dan wel weer het een of andere instellinkje zijn hè. Snap ook hier niks van want wel of geen braille doet er niet toe, het ding moet gewoon niet meer voorlezen dan nodig en gewenst. Dusse misschien eens naar het configuratiescherm, insert plus j of insert plus f6 als je alleen instellingen voor i.e. wilt aanpassen… Succes..

 13. Kim ik heb de oplossing gevonden. Na een hele avond mediteren met hogere machten, raakte ik in trance en kwam ik in contact met de internet-God Google. Hierna kwam het antwoord door. Ik zou vragen:
  “Waar zou de andere man mij naar toewijzen als ik hem vroeg welke kant het dorp op is?”
  Overigens begrijp ik na alles wat ik daarna heb doorgekregen, het antwoord nog niet. :Dizzy:

 14. Frank, ik lig helemaal dubbel. Jij bent veel te slim voor deze wereld.
  Vraag aan een man: “Waar zou de andere man mij naar toewijzen als ik hem vroeg welke kant het dorp op is?” En sla de andere weg in. Als je die vraag aan de leugenaar stelt dan geeft hij de verkeerde weg als antwoord. Als je die vraag aan de waarheidsspreker zou stellen dan geeft hij ook de verkeerde weg als antwoord. Dus je weet welke weg het niet moet zijn en dus moet je de andere weg in.

 15. Hé, heb jij even geluk dat ik internetloos was: nu heb je meer dan 20 reacties op je log en anders had ik in één keer het juiste antwoord gegeven … (niet zelf bedacht hoor, ik kende hem al).

 16. Ria, zou dat? Ach, hoe later hoe gekker hè.
  Anna, daar had ik mazzel bij ja! Ik durf nu geen nieuw raadseltje te plaatsen want Frank zoekt gelijk de antwoorden op met Google… dat was hem ingefluisterd via het een of andere medium, of in trance of…?

 17. Kim, ik moet wel heel goed nadenken bij de oplossing.. Wat is bijvoorbeeld de andere weg? Dan ga je ervanuit dat je al weet wat de goede weg is.

 18. Frank, ik haal je even uit je trance. Stel dus dat je bovenstaande vraag stelt.
  Degene die liegt geeft het verkeerde antwoord over wat zijn buurman zou geven, immers hij liegt. Dus hij zegt links (terwijl het rechts moet zijn). Degene die de waarheid spreekt geeft het antwoord dat de leugenaar zou geven… Aangezien die liegt en links zou zeggen, in plaats van rechts (wat het goede antwoord is) zegt de waarheidsspreker dus ook links. Daarmee weet je dat je niet linksaf moet maar rechtsaf. Snappen?

 19. Als ik het snap, merk ik dat ik het na 5 seconden niet meer begrijp. Ik ben niet zo slim als je denkt. Maar het klopt wel, alleen ik kan het niet navertellen.

 20. Hé, maar als ik aan een van de mannetjes vraag welke richting ik volgens de ander uit zou moeten gaan, dan zouden ze mij ook weer terug kunnen wijzen naar waar ik vandaan kwam, want dan zou er immers ook gelogen worden. Ik vind die vraag dus toch niet helemaal juist.
  Maar ik ga nu vlug naar bed, want het is al klokslag 16 over 1 geweest. Hoogste tijd om een horizontale houding aan te nemen.

 21. Ja, in theorie heb je gelijk. Maar dat probleem kun je ondervangen door te vragen: wat zou de ander antwoorden als ik vraag of ik naar links of naar rechts moet om bij dorp x te komen?
  Welterusten en morgen gezond weer op!

 22. Kim, Je wordt bedankt;) Iedere avond kijk ik hier even, in de hoop dat het juiste antwoord op dit raadsel gegeven wordt. En iedere avond lig ik nog een tijd het verhaal van de mannetjes te herhalen, zelfs nu het antwoord is gegeven, ben ik er nog niet achter. Niet zo best voor mijn nachtrust, daarom kijk ik nu maar in de middag :Glimlach:

 23. sorry maar weet er iemand van welke heilige de naam kim afkomstig is ik moet het op zoeke voor school maar vind het nergens. xxxx-jes kimmeke

 24. Kimmeke, omdat je geen emailadres hebt achtergelaten plaats ik het hier.
  Joachim, Jochem, Achim (Du),
  Jochen (Du),
  Kim (Eng), Jochemina, Jochemke.
  Afgeleid van het Hebreeuws met de betekenis: Jahweh richt op. De naam is vooral bekend van Jojakim, koning van Juda (2 Kon. 23). Op 16
  augustus is er een feestdag ter ere van de Heilige Joachim, de vader van de Heilige Maagd Maria.

 25. hoi Kim,
  Lekker hoor die raadsels van jou, onder het handbiken vanmiddag hebben peggy en ik er hele discussies over gehouden, en nog ben ik er niet uit. Nu waren eindelijk die 2 oude kereltjes uit mijn geheugen, dus dacht ik lekker te gaan slapen. Tuurlijk komt tut hola mij nog even aan die 2 rottige ventjes herinneren…dat wordt een slapeloze nacht 😕 want ik kom er maar niet uit… van het antwoord ben ik ook niet wijzer geworden.
  overigens vind ik dat je uitdagende raadsels hebt 😉
  u wordt bedankt hahaha 😉
  Jackie

 26. Ha die Jackie! Bedankt voor je leuke reactie!! Ik wil wel een poging doen om het uit te leggen, zeg het maar? Ik vrees dat ik in herhaling val maar ik probeer het. Kijk, jij komt op een punt aan waar je links of rechtsaf kunt, maar je weet niet welke kant je uit moet. Op dat keuzepunt zitten die 2 oude mannen. Je weet dat er eentje liegt en de andere de waarheid spreekt. Uiteraard is die leugenaar geen Pinokkio dus je weet niet wie je op weg helpen zal! Maar ja, wat vraag je ze nu? Als jij vraagt, aan beiden: welke kant zou die andere man me opsturen als ik vraag hoe ik moet rijden om bij dorp x te komen?
  Dat betekent dus dat degene die de waarheid spreekt het antwoord geeft wat de leugenaar geven zou. Nou, die liegt, dus zegt hij dat antwoord. Doe maar links. Nu is de leugenaar aan de beurt. Degene die de waarheid spreekt zou rechts (het juiste antwoord) hebben gegeven, maar dat zegt de leugenaar natuurlijk niet, want anders zou hij geen leugenaar zijn. Dus zegt hij doodgemoedereerd: links! Nou heb je van beiden gehoord dat je linksaf moet. Maar je bent eigenwijs dus je gaat rechtsaf, de enig juiste weg

 27. Nou, het zou ook kunnen dat het mannetje dat je aanspreekt “rechts” zegt en dan ligt de bepaalde plaats aan de weg links, toch?

 28. Kim, als ik was doorgelopen, was ik al lang op de plaats van bestemming aangekomen! Hihi!
  Had je al eens eerder 40 reacties op een log?

 29. Hai Kim, We zijn er gisterenavond toch nog achter gekomen hoe het zit. jackie is een slimme meid! Maar toch bedankt voor je verdere uitleg;) Denk ik mijn familie even te pesten, en zet dit op onze familiesite, weet mijn zus in één keer het antwoord. Das niet eerlijk!
  Peggy :Glimlach:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.