Virtual Reality laat zien hoe een blindegeleidehond werkt

KNGF Geleidehonden zet in op virtual reality

23 februari 2017 – Meekijken over de schouder van een geleidehondentrainer; vanaf nu kan dat. Beleef het straatbeeld vanuit het oogpunt van de geleidehond in opleiding. Bekijk welke keuzes hij onderweg maakt om obstakels te omzeilen. KNGF lanceert een virtual reality (VR)-video om inzicht te geven in het werk van de blindengeleidehond en hoe deze wordt getraind.
Kim met geleidehond bij pinautomaat

Maak van dichtbij mee hoe de hond een toonbank in een winkel zoekt, nauwe doorgangen leert inschatten en zie hem als ´gewone hond´ spelen met soortgenoten op het veld. KNGF Geleidehonden zet de VR-video om voorlichting te geven op scholen, bij verenigingen en op evenementen.
honden

Levensechte ervaring geeft sterkere binding

Peter van der Heijden, hoofd Training en Cliëntenzorg bij KNGF Geleidehonden legt uit waarom voorlichting in deze vorm wordt ingezet. “In hun dagelijkse werk met geleidehonden horen onze trainers en geleidehondgebruikers regelmatig “wat geweldig, ik wist niet dat-ie dat ook kan”. Of: “ongelooflijk wat die hond voor jou doet”. Er gaat vaak een wereld open als mensen van dichtbij een geleidehond aan het werk zien. Ze kennen het fenomeen wel, maar het besef van wat de hond daadwerkelijk voor zijn blinde baas doet, is vaak maar oppervlakkig. Met Virtual Reality begeef je je ineens in onze wereld van de geleidehond en zijn trainer.”
Kim met geleidehond bij de brievenbus

Virtual reality: beleven op iedere locatie

Dennis van Plateringen vertelt: “De ontwikkelingen binnen de VR-technologie zorgen ervoor dat je overal levensechte ervaringen kunt beleven, thuis op de bank, op straat of in de klas. Onze hersenen ervaren Virtual Reality als werkelijkheid. KNGF introduceerde eerder al de geleidehondenbeleving, een simulator op ons eigen terrein. Hiermee beleef je op een loopband met een speciale VR-headset op hoe het is om met een geleidehond in het drukke verkeer in Amsterdam te lopen. Daarmee hebben we onze deuren opengezet. We nodigen bezoekers uit om onze organisatie te bezoeken en verder kennis te maken. Deze nieuwste VR-video doet het omgekeerde. We gaan letterlijk het land in om niet alleen over onze honden te vertellen, maar om het werk van de geleidehond echt te laten beleven.”

Online te bekijken

KNGF Geleidehonden schakelde de hulp in van ontwikkelaar Purple Concepts voor het maken van de video. Samsung Nederland zorgde voor de apparatuur om de video mee te bekijken.

Een ondertitelde versie van het filmpje met omschrijving van de filmbeelden is beschikbaar op ons YouTube-kanaal.


Bron: KNGF Geleidehonden